Seværdigheder

Could not save XML file

Could not save marker XML file (/customers/5/7/9/applemarked.dk/httpd.www/wp-content/uploads/wp-google-maps/1markers.xml) for Map ID 1

Velkommen til bjergtagende oplevelser

En tur på Gjøl Bjerg giver dig udsigten over en del af det, Gjøl har at byde på, men vi vil gerne invitere dig til også at opleve Gjøl på nært hold.

På kortet nedenfor er der angivet en række steder, som er specielt interessante. Klik på ikonerne som leder videre til sider, hvor du kan læse mere om emnerne og derved få et indblik i stedets farverige folkesagn, spændende historie og kulturelle baggrund.

God fornøjelse!

 

 
Isbakken
Stranden sydøst for Birkumgård hedder Isbakken, fordi stormen om vinteren ofte presser isen mod kysten. Mens Gjøl endnu var en ø, lå her to holme, de såkaldte Isbakke Holme.
Birkumgård
Bruuns Kapel
Kong Valdemar Sejr skænkede inden sin død i 1241 øen til Børglum kloster, så klostrets munke kunne have rigeligt med fisk til fastetiderne.
Trolde på Gjøl
I gamle dage boede der en jættekvinde i Guldbjerg, den yderste høje knold af Thise Bakker. Jætterne er store og mægtige væsener, deres mål på tid er helt anderledes end vort...
Tyskerbakken
På Gjøl blev et batteri – Schwere Flakbatteri Göhl – anbragt Nord for Gjøl Kirke og Bejlegården, på Bejlegaards mark på det højeste punkt på Gjøl, Mølbakken – nu kaldet ”Tyskerbakken”.
Gjøl Kirke
Højt beliggende på Gjøl, således den kan ses på lang afstand, og hvorfra der er en betagende udsigt over hele Gjøl og langt ud over Limfjorden, ligger Gjøl Kirke.
Høgestenen
Gjøl Kro
Natur- og Kulturcaféen
Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn er et levende kulturelt samlings- og formidlingscenter for Limfjordens natur og kultur – et spændende og attraktivt center for besøgende i alle aldre – såvel lokale som turister – skoler og institutioner.
Tjærepladsen ved Torpet
Før de moderne nylongarns tid var fiskegarn fremstillet af hør, hamp eller bomuld. Sådanne net kunne ikke sættes ubehandlet i vandet, da de i så fald ville blive ødelagt af råd og bakterieangreb.
Gjøl Dæmningen
Gjøl har i geografien figureret som en isoleret ø i Limfjorden, der ved lave ”vejler” (vejle = vadested) var adskilt fra fastlandet.
Ulvedybet
"Nedenfor Bjerget ligger Ulfdybet, tilhørende Oxholm paa Øeland, hvor Sild, Ørred, Heldt, Aal og andre slags Fisk haves, og intet andet Land skal her være mere fiskerigt end dette, naar Gud velsigner.”
Gjøl Bjerg
Gjøl Bjerg er en moræneaflejring bestående af sand, grus og sten, hvoraf der er mange rombeporfyrer, som stammer fra bjergområder ved Oslo og er ført hertil af isen.